A.P.W. (Anthonius Petrus Willebrordus) Lugt, van derJ.M. (Joanna Maria) Reuser

M.A.F.M. (Matthias Antonius Franciscus Marie) Lugt, van derJ.P.A.M. (Jenny) Ven, van der

E.H.A.M. (Emmanuël Hubertus Antonius Marie) Lugt, van der

f a m i l y
Children with:
H.T.M. Verberne

Siblings:
M.A.J.M. (Matheus Antonius Johannes Marie) Lugt, van der
F.J.A.M. (Frans Jozef Antoon Marie ) Lugt, van der
F.A.M. (Frieda) Lugt, van der
M.J.A. (Maria Johanna Antonia) Lugt, van der
J.B.A.M. (Jenny Bernardina Antonia Maria) Lugt, van der
A.M. (Antonia Maria) Lugt, van der

Children:
P.E.A.M. (Paul) Lugt, van der
H.H.A.M. (Gonny) Lugt, van der
B.J.A.M. (Bart) Lugt, van der
H.T.A.M. (Jetty) Lugt, van der
M.H.A.M. (Monique) Lugt, van der
R.E.A.M. (Ronald) Lugt, van der
E.H.A.M. (Emmanuël Hubertus Antonius Marie) Lugt, van der
  • Born: 25 Dec 1906, Rotterdam
  • Married to H.T.M. Verberne
  • Died: 01 Oct 1990, 's-Gravenhage

    pict42.jpg [181x193] E.H.A.M. (Emmanuël Hubertus Antonius Marie) van der Lugt met zijn vrouw
    Emmanuël is geboren en gedoopt op kerstmis 1906 te Rotterdam. Zijn peetoom is Hubertus Judocus Penn en zijn peettante Dorothea Antonia Marie Josephina van der Lugt. Hij wordt gedoopt als kerstkind in de H. Maria Onbevlekte Ontvangeniskerk aan de Westzeedijk.

    Emmanuël is overleden op 01-10-1990 te Den Haag op 83-jarige leeftijd en begraven op 04-10-1990 in het familiegraf op het Kerkhof St.Pieter Banden in Den Haag. Hij is Emmanuël genoemd, omdat hij geboren is op Eerste Kerstdag. Hij heeft na de lagere school op het Instituut Geubbels in Duiven van 8 september 1919 tot 18 juli 1924.
    Deze bijzondere school met een onderbouw H.B.S.-A opleiding is bijzonder, omdat het geleid wordt door leken en niet door religieuzen, en omdat de kostprijs 3 keer zo hoog is als gebruikelijk. Het instituut heeft van 1892 tot 1944 bestaan. In 1921 geeft de uitstekende pedagoog Petrus Geubbels door aan zijn minder getalenteerde zoon Adriaan. Maan wordt goed opgevangen als zijn moeder in 1922 sterft, en hij correspondeert nog lang met de familie Geubbels. Maan staat er bekend als ijverig, beleefd en ambitieus, en wil bij zijn vader in de zaak.Vanaf 1924 loopt hij stage in Rotterdam bij het bevrachtingskantoor Vinke & Co. Na twee jaar gaat hij stage lopen bij een houtbedrijf in Mannheim, bij zagerijen in Tjechië (Bratislava en Lubochna), Polen , Zweden en Finland. In Londen doet hij praktijkervaring op bij een scheepvaartkantoor. Eenmaal terug in Rotterdam werkt hij kort bij Emballage, maar zijn vader Mathieu, die de in- en verkoop van hout en de kistenfabriek onder zijn hoede heeft, bemiddelt bij de overstap in 1929-30 naar C.D.Bennett & Co Timberimporters N.V. te Rotterdam. Dit bedrijf levert hout aan Emba en is direct na de 1e Wereldoorlog opgericht door de Engelsman C.D.Bennett en de Duitser Curt Hill, die elkaar als soldaten in Koerland hebben ontmoet. De firma legt zich toe op emballagehout uit Scandinavië en de Baltische Staten voor de fabricage van o.a.kisten. Van vertegenwoordiger en houtinkoper in Scandinavië en Oost-Europa wordt Maan in mei 1937 mededirecteur na inkoop van Bennett-aandelen. Vlak voor de Tweede Wereldoorlog verkoopt C.Bennett zijn aandelenpakket (1/3 van het totaal) aan Maan. Na de oorlog worden de aandelen van de Duitser Curt Hill toegeëigend door de Nederlandse Staat als herstelbetaling. Maan neemt ook deze aandelen over, maar moet daar van 1952 tot 1960 over procederen tot de Hoge Raad beslist, dat het bedrijf onder de naam van Bennett & Co geliquideerd moet worden en het bedrijf "E.van der Lugt & Zoon Houtimport B.V." gaat heten. In de zaak werkt de procuratiehouder J. Voorhage, die al voor de komst van Maan bij Bennett daar een vaste baan heeft, en neef Hans van der Lugt, een zoon van zijn broer Frans. De tweede zoon van Maan werkt niet lang in de zaak en besluit dokter te worden. Tenslotte ambieert zijn jongste zoon een loopbaan in de houtwereld en hij is een blijvertje.
    Bennett is tot 1935 gevestigd aan de Mauritsweg 42, daarna in het Atlantic House en vanaf 1940 in het nieuw geopende Beursgebouw, waar ze de de eerste huurder zijn. De laatste tientallen jaren voor 1990 is het bedrijf ondergebracht in het World Trade Center aan de Coolsingel, gebouwd boven het Beursgebouw. De houtimport neemt een hoge vlucht bij de wederopbouw en hij gaat investeren in diverse industriën en is vanaf 1952 ook reder van drie coasters, de M.S.Bebox, Lubox en Robox genoemd, die bij de Amsterdamse firma Spliethof bevracht worden. In de jaren na 1970 investeert hij in bedrijven, aandelen en onroerende goederen. In de jaren 1930-1938 maakt hij deel uit van een hechte vriendenclub van een aantal Rotterdamse zakenlui ,o.a. Gerard Kampscheur, Jan Masion, Hans Beukers en Freddy van Dooren. Hij woont thuis aan de Westzeedijk, maar na verhuur van dit huis in 1934 woont hij aan de Straatweg en de Westzeedijk 25.

  • Generated by GreatFamily 2.2 update 2