Huibrecht van der Lugt - zijn geschatte geboortejaar zou ca 1732 - 1735 zijn.
Deze tak liep vele jaren dood en niemand had eenantwoord op waarom de tak doodliep.
Totdat ik besloot er eens flink mijn tanden in te zetten.
Het onderzoek:
Huib, de 2e zoon van Jan I, is gedoopt op 22 september 1710 in de katholieke schuilkerk aan de Voorstraat in Dordrecht. Hij krijgt de naam van de vader van moeders kant, Hubertus Brouwers. Zijn peettante is Maria Brouwers. Er zijn weinig gegevens over deze broer van Jan bekend.
Lange tijd werd er gedacht dat er weinig bekend was over Hubertus, echter na lang ondezoek hebben we details gevonden die er op wijzen dat Hubertus is geswitched van geloof. Hubertus werd katholiek gedoopt. Zijn naam is eigenlijk Huijbregt maar door zijn naam in het latijn te noteren op de doopakte kwam hij als Hubertus in de katholieke doopboeken terecht. Hubertus is dus eigenlijk Huijbregt. In het katholieke geloof, anders dan in het protestantse geloof worden kindernamen naar heiligen herleid en in het latijns in de doopboeken genoteerd. Piet wordt dan Petrus, Jan wordt Johannes en Willem wordt Guiljelmus. Deze verlatinisering heeft er voor gezorgd dat we tijdens onze speurtocht een Hubertus van der Lugt tegen kwamen als 2e zoon van Jan Pietersz van der Lugt en Magtelt Brouwers.
Tegelijkertijd liepen vele mensen dood in hun onderzoek naar Huijbregt van der Lugt uit de Westlandse tak, met een geboortejaar geschat naar dat van zijn meisje Jannetje Fransdr van der Hout. Zijn geboortejaar kwam als ±1732 te boek te staan. Echter in de katholieke doopboeken staat geen Huijbregt omdat die naam wordt verlatiniseerd naar Hubertus en in de gereformeerde doopboeken worden namen niet verlatiniseerd. Daarom stond er ook geen Hubertus in en al helemaal geen Huijbregt met geboortejaar 1732. Er kwamen wel vele vormen van de naam Huijbregt in voor, die waren echter niet te koppelen aan Hubertus omdat de familie niet overeenkwam of omdat er geen vergelijkbare getuigen in stonden. Er kon dus geen koppeling gemaakt worden.
Vervolgens zijn er een aantal doopboeken doorgeworsteld van begin tot einde, zowel in de Katholieke als in de Gereformeerde versie. Hierin Viel op dat in de Katholieke doopboeken alleen Hubertussen stonden en in de gereformeerde doopboeken alleen huijbregt'en. Daarom op internet gekeken naar de overeenkomst tussen Hubertus en Huijbregt, daar werd duidelijk dat de naam Hubertus de latijnse versie is van Huijbregt. Zie Wikipedia.
Nu werd het dus tijd om die doopboeken opnieuw onder handen te gaan nemen en te gaan zoeken in de katholieke boeken naar Hubertus van der Lugt en waarempel er stond er 1 in. geboren 22-09-1710 in Dordrecht. De naam kwam overeen en de geboorteplaats kwam als 'mogelijk' overeen. De ouders klopten met die van Jan Pietersz en Pieter Pietersz. Nu was het zaak om deze Hubertus aan Huijbregt te koppelen en te zien hoe zijn leven verder vorm kreeg.
In de katholieke trouwboeken werd verder geen Hubertus gevonden, wel een Huijbregt in de gereformeerde boeken, Huijbregt trouwde met Jannetje Fransdr van der Hout die lidmaat was van de gereformeerde kerk, verder bevestigde documenten dat Hubertus als Roomsche jongeman bekend stond, de proclamatien werden gedaan en anders dan normaal moesten Hubertus en Jannetje langer wachten voor ze in de huwelijkse staat bevestigd werden. Dit had alles te maken met het feit dat Hubertus Roomsch Katholiek was.
Reden voor trouwen was het kind dat inmiddels (buijten egt) op komst was,
Ondertrouw Huijbregt en Jannetje d.d. 11-02-1763
Magtel van der Lugt geboren d.d. 19-03-1763
Huwelijk tussen Huijbregt en Jannetje d.d. 19-06-1763
Huijbregt en Jannetje wisten dat het kind er aan kwam, maar door het verschil in geloof hebben ze het niet voor elkaar gekregen op tijd te trouwen zodat Magtel binnen de egt geboren kon worden. Was het verschil in geloof er niet dan zouden de drie huwelijkse proclamatien vanaf 11 februari gedaan kunnen worden, vervolgens 18 februari en 25 februari gevolgd door de huwelijkssluiting. Magtel zou dan op 19 maart binnen de egt geboren zijn. Maar Huijbregt was Katholiek, het huwelijk diende na de proclamatien nog te wachten tot 19 juni.
Dit alles pastte te mooi in elkaar om als 'niet correct' gezien te worden.