Jan II (Joannes) Lugt, van derElisabeth (Betje) Gerst (Garst, Herst)

Jan III (Joannes) Lugt, van derD. (Dorothea) Poortmans

Willem II Lugt, van der

f a m i l y
Children with:
J. (Johanna) Janssens

Siblings:
H. (Helena) Lugt, van der
B.C. (Barbara Clasina) Lugt, van der
M.E. (Maria Elisabeth) Lugt, van der
E. (Elisabeth) Lugt, van der
J.M. (Joanna Maria) Lugt, van der
J. (Joannes) Lugt, van der
C.A. (Clasina Anna) Lugt, van der

Children:
Petrus Jacobus Lugt, van der
D.C. (Dorothea Cornelia) Lugt, van der
J.W. (Johannes Willibrordus) Lugt, van der
J.M. (Jacoba Martina) Lugt, van der
C.A.H. (Clasijna Anna Hendrijna) Lugt, van der
J.H. (Jacoba Henrica) Lugt, van der
J.W. (Joannes Willibrordus) Lugt, van der
C.P.M. (Cornelia Petronella Maria) Lugt, van der
Willem II Lugt, van der
  • Born: 26 Mar 1773, Rotterdam (gedoopt)
  • Married 7 Feb 1796 to J. (Johanna) Janssens
  • Died: 18 Jan 1854, Rotterdam
  • Image gallery (3 images)

    pict7.jpg [156x193] Portret van Willem van der Lugt, oprichter van de firma W.van der Lugt & Zoon.
    Willem II komt de eer toe om stichter te zijn van de Firma W.van der Lugt (& Zoon) in 1810. Zijn vrouw Jo Janssens schenkt hem 8 kinderen, maar van zijn drie zonen haalt alleen zijn zoon Pieter de volwassen leeftijd. Willem II heft de kuiperij aan het Achterklooster op: de kuiperij aan de Nieuwe Vogelenzang draait op volle treden, tot Willem in 1848 terugtreedt en Pieter de zaak voortzet.

    Willem II is gedoopt op 26-03-1773 te Rotterdam en krijgt als peetoom en peettante zijn oom Willem van der Lugt en diens vrouw Petronella Bakker. Willem sterft op 18-01-1854 op 80 jarige leeftijd. Hij is koopman en kuiper en woont rond 1848 in zijn laatste levensjaren aan het Steiger. In 1804 wordt hij vermeld als lid van een commissie, die het stadsarmbestuur opricht. Zijn vader doet in 1806 de zaak aan hem over als zijn oudere broer Jan op 37 jarige leeftijd overlijdt. Willem trouwt met Joanna Janssens en het gezin telt acht kinderen. Zijn oudste zoon Pieter komt in de kuiperij. Zijn tweede zoon Jan sterft op 8 jarige leeftijd op 02-10-1809. Zijn vrouw Johanna brengt 23 dagen later een zoon ter wereld, die ze ook Jan noemen naar hun zojuist overleden zoon. Daar rust kennelijk geen zegen op, want het kind sterft 16 dagen later.
    De firma W.van der Lugt & Comp. En de firma W. van der Lugt & Zoon

    Willem II is na de dood van zijn peetoom Willem I zijn vader in 1813 de enige van der Lugt in de kuiperij en neemt dan onmiddellijk zijn oudste zoon Pieter in de zaak. In 1810 en 1811 heet de zaak tijdelijk W. van der Lugt & Comp. omdat er dan waarschijnlijk een compagnon in de zaak is. Maar wie dat is, blijft onduidelijk. Het ligt voor de hand, dat het gaat over Herman Pieter van Ede van der Pals, die samen met Willem in die jaren een oude slagerij koopt aan de Oostzijde van de Nieuwe Vogelenzang.

    Er komt snel een einde aan de samenwerking, want de compagnon trekt zich al in 1812 terug en vanaf dat jaar heet de kuiperij Firma W.van der Lugt. In 1841 komt achter de firmanaam "& Zoon" er bij, omdat zijn 43 jarige zoon Pieter het beu wordt om na 28 jaar hard werken in de zaak van zijn vader geen enkele zeggenschap in het beleid te hebben. Vanaf 1847 wordt de zaak definitief gevestigd in de kuiperij aan de Nieuwe Vogelenzang en wordt de kuiperij aan het Achterklooster van de hand gedaan. Intussen heeft de familie meer dan 15 panden in de buurt opgekocht en van de gevels aan de Nieuwe Vogelenzang is rond 1890 een tegeltableau gemaakt, dat nu in het Schielandhuis staat opgesteld. Het is in 1960 geschonken door Anton van der Lugt aan het Rotterdamse Archief. Op vijf en zeventig jarige leeftijd doet Willem op 25-08-1848 bij onderhandse akte de Kuiperij over aan zijn zoon Pieter, die drie dagen later 50 jaar wordt. Hij leent daarvoor aan zijn zoon 19.000, gulden, waarvan een schuldbekentenis uit 1848 getuigt

    Een opmerkelijk portret
    Van Willem is in 1837 een opmerkelijke krijttekening gemaakt in soft pastel op een grijze ondergrond, formaat 50 x 40 cm. Het is een verdienstelijk en snel gemaakt portret. Willem is gekleed en gekapt in een stijl, die in die tijd zeer gangbaar is. De kunstenaar heeft het jaartal en zijn naam in potlood op de grijze achtergrond geplaatst, boven de zwarte jas aan de rechterzijde. Zijn naam is niet duidelijk. We lezen B. Knus.., B. Kuns… of B. Kuus… Van geen van deze namen komt een beschrijving voor in de Lexicon voor beeldende kunstenaars van Pieter A. Scheen, "Nederlandse Beeldende Kunstenaars, 1750-1950", Den Haag 1969. We tekenen hierbij aan, dat in de fotografie de eerste portretten in deze tijd als experiment ontstaan.

    Johanna (Joanna) Janssens (1775-1857)
    Willem gaat op 23-01-1796 in ondertrouw en huwt 14 dagen later op 7 februari in de Maasstad met Johanna (Joanna) Janssens. De bruidegom is 22, zijn bruid 20 jaar oud. Joanna is gedoopt in de Rosaliakerk op 13-04-1775 en ze komt dus uit de buurt waar Willem woont. Zij sterft op 08-06-1857 op 82 jarige leeftijd, drie-en-half jaar na haar man. Van haar is een bidprentje bewaard gebleven. Ze wordt begraven op het R.K.Kerkhof te Kralingen. Zij is de dochter van Petrus Jacobus Janssens en Cornelia Stuyfsant. Haar vader Pieter is geboren in Antwerpen en op 05-07-1720 wordt hij poorter van Rotterdam. Deze poorter is Antwerpen nooit vergeten en na zijn dood in de Maasstad op 20-02-1779 laat hij zich vier dagen later begraven in Antwerpen op het kerkhof van de Paters Dominicanen. Haar moeder Cornelia is gedoopt op 21-02-1738.
    Over de kinderen van Willem en Joanna leest U onder de vijfde generatie.

  • Generated by GreatFamily 2.2 update 2